boek
 x 
icon_twicon_fbicon_yt
05.jpg

vijf-leidse-koorboeken

De vijf koorboeken die in het Leids Archief worden bewaard

Zou u zich het volgende kunnen voorstellen:

Enkele musicologen weten dat er 320 sonates uit de 18e eeuw ergens in een Nederlands archief liggen. De helft daarvan is door grote meesters als Vivaldi en Telemann gecomponeerd. is En er is niemand die de werken ooit uitvoert of er zelfs maar belangstelling voor heeft. Ondenkbaar! zult u zeggen, onwaarschijnlijk!


Een zeldzaam testament uit de hoogtijdagen van de Leidse Pieterskerk

Toch is dát het geval met de zes koorboeken van de Pieterskerk van Leiden. Deze enorme boeken (60 x 40 cm en 15,5 kg per boek) werden in de zestiende eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van die kerk. Ze vormen Europa’s grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze, polyfone (meerstemmige) muziek. Het Egidius Kwartet zet zich ervoor in dit verborgen topstuk uit de Nederlandse archieven in ere te herstellen en bij een breed publiek bekend te maken.

 

 

 

 

 

Concerten

Vanaf 2010 wordt elk jaar een zorgvuldig samengestelde selectie uit één van de boeken in een grote concertserie ten gehore worden gebracht.

Lees meer >>

CD

Het cd-label Etcetera Records heeft zich gecommitteerd tot de uitgave van een zestal dubbel-CD’s: één album per koorboek.

Lees meer >>

Research

Peter de Groot, artistiek leider van het Egidius Kwartet, zal met Paul van Nevel en Eric Jas uit elk koorboek een zorgvuldige selectie maken.

Lees meer >>

Expositie

Tijdens de concertreeks zal het publiek uitgebreid de gelegenheid krijgen zich verder over de koorboeken te informeren. In alle concertsteden wordt een maand voor elk concert een expositie ingericht.

Lees meer >>

Publicaties

De Stichting Egidius brengt op 11 mei 2011 een populair-wetenschappelijke uitgave over de koorboeken op de markt. Landelijk gedistribueerd via de betere boekhandel en via deze site.

Lees meer >>

Educatie

Het onderwerp biedt op educatief terrein diverse kansen. Het kwartet laat zich graag uitnodigen voor het geven van een presentatie, gastcollege of workshop voor professionals of liefhebbers.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

1-leiden 2-leiden-stad  4-RAL 5-FPK10-Leiden50jaarMonumentenstad_50  cultuurfonds_horizontaal_kleur  max

6-stedelijk-Museum-Leiden 7-cultuurfonds-leiden8-KRO  vsbfonds_rgb